DELAVNICA

Če ne veš,
vprašaj

Pravimo, da svet stoji na mladih. Čas je, da jim dejansko prisluhnemo in jih podpremo.

O delavnici

Ideja delavnice sega v leto 2015, ko je Dejan Sotirov (Mavrični Bojevniki) pri svojem delu opazil, da se mladi vse težje soočajo z izzivi ter se v večini primerov ne obrnejo po pomoč. Ko pride do mladih, ne smemo čakati, da sami pridejo po pomoč, temveč jim moramo priti naproti. Dejan Sotirov je leta 2017 predal vodenje delavnice Jerneju Piclju, je pa delavnica še vedno tudi del programa Mavričnih Bojevnikov. Način oz. pristop delavnice temelji na anonimih vprašanjih, ki jih zastavijo mladi. Delavnico je do sedaj že več kot 12000 najstnikov ocenilo z 98% stopnjo zadovoljstva.

“Všeč mi je razlaga vprašanj in uvod, ko se nam je predavatelj povsem odprl in nam zaupal svoje življenje in napake. Počutila sem se slišana in kot da me nekdo od odraslih končno razume in ker smo lahko vprašali veliko stvari, brez da nas bi kdo sodil.”

Veliko šol ima izzive z najstniki, s katerimi se vidno nekaj dogaja, vendar raje ostanejo tiho in ne poiščejo pomoči. Posledica tega je (tudi) nerazumevanje v razredih in konflikti med sošolci, obenem pa velikokrat prihaja tudi do nespoštovanja učiteljev.

“Delavnice so nujno potrebne. Mladim ponujajo pomoč pri iskanju osebne samorealizacije, iskanju skritih potencialov ter dvigu kvalitete življenja. V čast in ponos nam je sodelovanje z vami.”

Elizabeta Hernaus Berlec, ravnateljica Srednje trgovske in aranžerske šole Ljubljana
ZaLife.eu - Delavnica Če Ne Veš, Vprašaj / Workshop If You Don't Know, Ask

Namen delavnice

Delavnica je namenjena temu, da ne čakamo mladih, da sami poiščejo podporo, temveč smo mentorji tisti, ki, v sodelovanju s šolo, pristopimo do njih prvi. Na ta način najstniki dobijo odgovore na njim težka in pomembna vprašanja v obdobju odraščanja. Posledično lažje razumejo izzive, s katerimi se srečujejo in to prispeva tudi k preprečevanju težav in konfliktov, ki se ob takih vprašanjih lahko pojavijo.

“Nikoli še nisem imela delavnic na tak način in sem se lahko videla v veliko temah o katerih smo govorili. Rabili bi še več takih delavnic.”

Opis delavnice

Delavnica predstavlja inovativno različico »mobilne svetovalnice na terenu«, ki se izvaja med učenci osnovnih in srednjih šol, neposredno v razredih v popolni anonimnosti. Izgleda kot navidezno enostaven in sproščen pogovor v razredu med najstniki in mentorjem, ki traja dve ali tri šolske ure na podlagi njihovih vprašanj.

’Všeč mi je nastop in odnos, ki ga vzpostavi predavatelj z mladimi, ko pove osebno zgodbo. Vse skupaj ni tako uradno in je bolj sproščeno. Dobili smo prave nasvete iz resničnega življenja, neposredno in brez ovinkov. Delavnica je osredotočena na naše težave. Poleg tega pa je moderator strokoven ampak še vedno zabaven. Sedaj vem kaj moraš narediti, če imaš v sebi problem. Hvala vam!’’

Delavnica običajno poteka dve šolski uri. V tem času lahko odgovorimo na vsa postavljena vprašanja in imamo dovolj časa, da se razvije poglobljena diskusija. V primeru skupine 30-ih učencev ali več, za izvedbo delavnice priporočamo tri šolske ure.

Komu je namenjena delavnica:

Delavnica je namenjena učencem 7., 8. in 9. razreda, ter vsem dijakom

Čas trajanja delavnice:

< 30 učencev = 2 uri
> 30 učencev = 3 ure

Način izvedbe delavnice:

Izvedba v živo v učilnici na vaši šoli oziroma na dogovorjenem kraju

Kontaktirajte Nas

Še več odzivov
udeležencev naših programov

Takšna delavnica bi morala biti redni del pouka ali vsaj več tega bi moralo biti v šoli. Zelo je bila poučna in govorili smo o vsakdanjih problemih o katerih bi se res rabili pogovarjati. So težke teme ampak bolje kot pa kakšne nepoučne teme v šoli

Starš

Vse poteka na ful sproščen način, občutek je kot, da bi se pogovarjala s kolegom

Najstnica

Iskrenost govora. Odprlo mi je obzorje, predstavilo drugačne vidike, pospešilo razmišljanje. Zbistrilo mi je um

Najstnik

Veliko novega sem zvedla, počutila sem se sproščeno v pogovoru takšnih tem s spremljevalcem. Odlično je odgovoril na anonimne listke z vprašanji. Hvala za polepšan dan ❤️!

Najstnica

Začela sem bolj realno razmišljat. Videla sem, da nisem sama s tem problemom!

Najstnica

Ni bluzil nekaj naučenega. Občutek, da je blo vse rečeno iskreno!

Najstnik

Všeč mi je vaš pristop, ki je drugačen, izstopa v današnji družbi. Dopoveste nam, da tudi drugačni lahko uspemo. Še posebej všeč mi je bilo povezava informacij, misli in čustev. Ter da je vse odvisno od naših misli, po moje drugačen, boljši pogovor kot pri psihoterapevtu in večji učinek!!

Najstnik

Izvedela sem stvari, ki jih prej nisem razumela, ozadje obnašanja. Všeč mi je razlaga vprašanj in uvod, ko se nam je predavatelj povsem odprl in nam zaupal svoje življenje in napake.

Najstnica

Kontaktirajte nas

Če imate tudi vi podobne izzive z učenci oz. dijaki, vas vabimo, da nas kontaktirate. Tako se lahko pogovorimo o vaših izzivih in vam odgovorimo na vsa vprašanja.

Podprimo vaše Učence in dijake